Fruitbewaarschuur

De geschiedenis van de fruitbewaarschuur

De fruitbewaarschuur werd vroeger gebruikt om – de naam zegt het al – het fruit te bewaren van de teler.

De oude bewaarschuur lag met zijn zandbodem c.q, zandbed ongeveer 1 meter onder het maaiveld. Ramen waren niet aanwezig en er was slechts een enkele toegangsdeur. Tegen de muren en bovenop de balkenlaag waren platen van geperst stro bevestigd. Die combinatie voorzag in een lage temperatuur vergelijkbaar met de keldertemperatuur, zoals wij die doorgaans kennen.

Aan weerszijde van de fruitbewaarschuur bevonden zich twee luchtkanalen met de ene zijde boven het maaiveld en de andere zijde net boven het zandbed. Hierdoor moet luchtcirculatie hebben opgetreden. In hedendaagse bewaarschuren wordt met een geforceerde koeling gewerkt. Waarbij ventilatoren lucht blazen of zuigen door de hele partij fruit of door de kistenrijen heen.

Wij zijn in 2009 gestart met de eerste verbouwingen aan de Fruitschuur. In eerste instantie vooral gericht op de eigen GWE- en riool-aansluitingen. In 2010 zijn we met het grote werk begonnen, waarbij we zoveel mogelijk oude elementen bewaard of hergebruikt hebben. Benieuwd welke dat zijn? Kom dan gerust eens langs voor een overnachting of vergadering op deze unieke plek.

geschiedenis vroeger fruit bewaarschuur